Потребителско меню 

 

 

 

 

 

ПРИ КАКВИ УСЛОВИЯ СЕ ОТГЛЕЖДАТ ДОМАТИТЕ? PDF Печат Е-поща
(1 vote, average 5.00 out of 5)
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 
Градина - Домати

 

 

Какви са изискванията на доматите към топлината?

Доматите са топлолюбиви растения. Те не издържат даже слабо понижаване на температурата: при -1 ос растенията загиват, а слаби слани и понижаване на температурата до -0,3, -0,4  градуса  причиняват появяване на прозрачни петна по плодовете, от които по-късно започва гниене. За поникване на доматените семена е необходима температура 18-22 градуса; при температура под 12 градуса те не поникват.

Растенията растат и се развиват най-добре при температура 22-25 градуса. Много високите температури обаче са вредни. Когато температурата е над 30 ос - особено при суша - цветовете окапват. Дневните температури около 35 ос нарушават синтезата на ликопина, поради което

плодовете не стават червени, а получават жълто-оранжев цвят или около дръжката им остава жълто-зелен пръстен. При температура под 15 градуса също не се образува ликопин и затова доузряващите по-късно през есента домати не стават червени.

Светлолюбиви ли са доматите?

Доматите са изключително светлолюбиви. Те не понасят засенчване, поради което не трябва да се отглеждат като подкултура, с изключение само в младите овощни градини. Особено чувствителен към светлината е доматовия разсад - при недостиг на светлина той прераства бързо и силно се етиолира.

Какви са изискванията на доматите към влажността?

Доматите са взискателни към почвената влага, особено през време на плододаването. До плододаването почвената влажност трябва да е около 70 % от ППВ, през време на беритбата - не по-ниска от 80 % от ППВ. Почвено то засушаване предизвиква спиране на растежа, окапва

не на цветовете, издребняване на плодовете и поява на върхово гниене по тях, а резките промени на почвената влажност са причина за напукване на плодовете.

Въздушната влажност не трябва да е много висока - 55-60 %.

Какви са изискванията на доматите към почвата

и към хранителните вещества?

Доматите се отглеждат успешно на различни почви, но най-добри добиви дават на дълбоки, отцедливи и плодородни почви. По-леките и топли почви са особено подходящи за ранните домати. Почви с уплътнена и водонепропусклива подпочва не са подходящи за отглеждане на домати.

Доматите са много отзивчиви на горене с органични и минерални торове. Нуждата им от хранителни вещества в началото на растежа и развитието им не е голяма, но по

време на плододаването тя се повишава рязко. Още в ранна възраст обаче те са особено чувствителни към недостиг на фосфор в почвата. При недостатъчно фосфорно

хранене растежът спира и листата стават виолетови. Азотът  благоприятства за правилното образуване на всички органи, а калият е най-необходим за равномерното узряване на плодовете.

След кои зеленчукови растения да се отглеждат

доматите?

 

Доматите може да се отглеждат след всички наторени с органичен тор зеленчукови растения, но не и след пипер, Патладжан и картофи .. Добре растат и след царевица, люцерна и др. Отглеждането на доматите ежегодно на едно и също място не е полезно, тъй като води до масово разпространяване на някои болести и неприятели по доматите. Не е правилно производителят градинар да получава сам семена от хетерозисни сортове домати, колкото и да му харесват техните качества. От тези семена ще израснат растения с голямо разнообразие на белезите и отличаващи се от оригиналните хетерозисни сортове.