Потребителско меню 

 

 

 

 

 

КАК ДА ПРЕДПАЗИМ ЧЕРЕШИТЕ ОТ ЧЕРВЕИ PDF Печат Е-поща
(4 votes, average 3.25 out of 5)
Оценка на читателите: / 4
Слаба статияОтлична статия 
Градина - Овошки

 

Червиви череши! Действително неприятно дори и за непридирчивите. Червясват при това най-ценните средноранни и късни сортове. Причината е черешовата муха.

Възрастното насекомо ще откриете трудно, защото се укрива между листата. Все пак от средата на май до началоо на юли през топлите дни по обляната със слънце южна част на короната при повече търпение често може да наблюдавате дребна муха с дължина на тялото 5-6 мм. Жълтата глава и блестящото триъгълниче на гърдите ярко се открояват от черното телце. Ципестата двойка крила е изпъстрена с 4 напречни ивици. Посредством малък израстък в края на коремчето (яйцеполагало) женските снасят по едно яйце в самия плод, когато започне да заразява, т. е. когато дебелината на месестата покривка около костилката достигне 5 мм. След седмица от яйцето се излюпва червейче, което в продължение на 16-20 дни се изхранва с плодоеото месо, а после напуска плода и отива в почвата. Тук на дълбочина 3-5 см то се превръща в лъжекакавидка, наподобяваща бъчвичка с дължина 3-4,5 мм и с бледожълт цвят. В това състояние остават до пролетта. Когато температурата на почвата се покачи над 10 градуса, излитат възрастните мухи, които нападат черешата и по-рядко вишнята и вишнапа. Любим гостоприемник е и татарският нокът, използван за жив плет, около който пораженията по черешата са особено силни.

За да са по-малко червивите плодове, през есенно-зимния период прекопайте почвата на дълбочина 20-25 см. Но само това не е достатъчно. Налага се да използвате и химични препарати. Сроковете за борба се определят от пунктовете по прогноза и сигнализация . Ако нямате възможност да получите тяхната информация, започнете да пръскате в началото на заразяване на отделните сортове, но не по-рано от момента, в който дебелината на плодовото месо е най-малко 5 мм. Употребявайте Би-58 - 0,15-0,2 %, диптерекс 80 НП - 0,15 %, или амбуш 25 ЕК - 0,0З %. Средноранните сортове е достатъчно да третирате един път, а късните два пъти през 10-12 дни. Две седмици преди беритбата задължително преустановете да прсъкате.