Потребителско меню 

 

 

 

 

 

ГРИЖИ ЗА ЛОЗИТЕ ПРИ ГРАДУШКА PDF Печат Е-поща
(0 votes, average 0 out of 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Градина - Лозя

 

Ако градушката  е паднала през юни, добре е веднага да внесете бързодействуващи азотни торове. А незавсимо от това, кога е паднала, не по-късно от 16 часа след нея напръскайте с 1,5-2-процентов бордолезов разтвор, за да не гние гроздето. Много важно е да опазите новия прираст от мана. Затова редовно водете борбата с болестта до края на август - началото на септември.

По-сериозно внимание се налага да отделите на лозите, пострадали от силни градушки през периода до към 20-25 юни. Тогава растежът на летораслите е още силен. Ако pecитe (гроздовете) и листата са унищожени напълно, трябва да направите възстановителна резитба на зелено. На лозите, отглеждани чашовидно или формирани с кордони и чепове, премахнете горните леторасли от чеповете (режете през стария чеп), а долните оставете на чеп с две очи. При формировки със смесена система на рязане махнете старите плодни пръчки или стрелки, а летораслите, покарали от чепове, отрежете отново на чепове с по две очи. Общият брой на чеповете, които ще запазите, трябва да осигури нормално гарниране на главините и кордоните с леторасли, необходими при резитбата на следващата година. От летните пъпки и зимните очи на зелените чепове ще се развият нови леторасли, които до есента ще узреят добре. В пъпките ще се заложат нормален брой съцветия. По тях може да се роди и грозде. При ранните сортове и ако есента е топла и продължителна, то ще успее да узрее.

Когато градушката, е по-слаба и са запазени отделни гроздове (реси) и част от листата, не се налага да правите резитба на зелено. От летните пъпки на летораслите се развиват колтуци, листата на които са в състояние да компенсират напълно унищожената листна маса. Не се препоръчва такава резитба и при по-късните градушки - през юли и август.

 

На следващата година пострадалите от градушка лози се нуждаят също от грижи - торене, обработка, филизене и др. Ако не сте извършили резитба на зелено за плодни пръчки, стрелки н чепове подберете леторасли, които са най-малко наранени. Особено внимателни бъдете при резитбата на младите лози. Пръчките, предназначени за създаване на стъбла и кордони, изрежете на чепове, в случай че по тях има незараснали рани. Защото впоследствие тези рани се разрастват, лозите изостават в  развитието си,  а може и да загинат.