Потребителско меню 

 

 

 

 

 

АКО СПАНАКЪТ СПИРА ДА РАСТЕ PDF Печат Е-поща
(0 votes, average 0 out of 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Градина - Зеленчуци

Спанакът (Spinacia oleracea) реагира много бързо на неблагоприятни почвени условия. Уплътнение на почвата, липса на хумус, неблагоприятна почвена реакция и липса на хранителни вещества - всичко това веднага се отразява на растежа му. Особено в нова зеленчукова градина спанакът много често създава проблеми.

Ето защо първата задача е през есента да прекопаете почвата на голяма дълбочина. Тежките почви се размесват с пясък, за да станат пропускливи (застояването на вода е много опасно за спанака). Освен това добавете хумус под формата на компост или щорови продукти. Добре е да проверите и наличието на варовик. Спанакът предпочита неутрална до слабо кисела почва, докато твърде киселата реакция води до пожълтяване.

Ако използвате компост, не е нужно да се добавя допълнително тор. Иначе може да се добави малко количество пълно-ценен тор, за да се стимулира растежът. Избягвайте прекаляването с азотни торове, защото нитратите преминават в листата.

По възможност не използвайте пресен оборски тор, защото може да привлече зеленчукови мухи (Pegomyia hyoscyami). Те създават три-четири поколения годишно и пробиват дълги тунели в листата, което прави спанака негоден за ядене.

Нитратното съдържание в спанака не е толкова високо, когато зеленчукът се събира около обед в слънчев ден.

Листните дръжки на спанака съдържат повече нитрати от листата, затова се препоръчва да се отстраняват преди топлинната обработка.