Потребителско меню 

 

 

 

 

 

АКО АЛАБАШЪТ СЕ ПУКА PDF Печат Е-поща
(0 votes, average 0 out of 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Градина - Зеленчуци

 

 

Пукането при алабаша често се причинява от това, че отначало растенията се задоволяват със средни дажби вода. Главите на алабаша са части от дръжката, в които с течение на времето се натрупват дървесни клетки (лигнин). Ако започнат силни валежи, растенията получават много вода и растежът се засилва. Ала чрез натрупването на лигнин тъканта е придобила известна здравина и твърдост, което не позволява на клетките да растат бързо. Тъканта се опъва и главите се пукат.

Ситуацията в градината вече не може да се промени. Образуването на тъкан е приключило и дори да вземете някакви мерки, няма да постигнете нищо. Затова в бъдеще имайте предвид, че алабашът трябва да се полива равномерно. Влажността на почвата трябва да е умерена, но постоянна. Така растенията ще се развиват равномерно и натрупването на лигнин ще започне сравнително късно. Последователният растеж винаги е най-добрата профилактична мярка. В същото време растенията трябва да се подхранват добре. Алабашът се нуждае главно от азот и калий. Азотът осигурява растежа на стъблата, а калият придава здравина на тъканта.

 

Ако не можете всеки ден да проверявате растенията и при нужда да поливате, покрийте лехата с органичен материал. Използвайте пресен компост, слама, коров хумус и др. Така ще се забави изпаряването на влагата, ще се подобри състоянието на почвата и ще се създават оптимални условия за предпазване от пукането на главите .