Потребителско меню 

 

 

 

 

 

КОГА СЕ БЕРАТ ДИНИТЕ И ПЪПЕШИТЕ? PDF Печат Е-поща
(2 votes, average 3.00 out of 5)
Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия 
Градина - Зеленчуци

Кога започват да зреят дините и пъпешите и какъв среден добив се получава от тях?

Дините започват да зреят през втората половина на юли и продължават да плододават през август. Присадените върху кратуни дини започват да зреят с 10-15 дни по-рано. Узрелите плодове се различават доста трудно от зелените. За разпознаването им се използват няколко приз¬нака. Узрелите плодове са по-лъскави, при почукване с пръст издават тъп звук (но само сутрин, преди да бъдат напечени от слънцето), мустачето при дръжката засъхва, дръжката се обезкосмява, при удряне с длан кората трепти и др.

От 100 кв. м се получава среден добив 250 - 300 кг. По-ранните сортове пъпеши започват да зреят през втората половина на юли и беритбите продължават през целия август. Късните пъпеши продължават да зреят до края на септември. Зрелите плодове се късат внимателно, без да се обръщат или тъпчат стъблата. Беритбите се извършват често - всеки ден или през ден, защото презрелите плодове се напукват.

Средният добив от 100 кв. м. е около 120-200 кг.

Как се произвеждат дини и пъпеши в полиетиленови оранжерии?

Семената от дините и пъпешите ранни сортове се засяват през втората половина на февруари или в началото на март в топъл парник, в саксийки с диаметър 12 см. В полиетиленовата оранжерия растенията се засаждат на разстояние 1,5 х 0,5 м към края на март - началото на април. Почвата на редовете се покрива предварително с полиетиленово платно. След това на него, през 50 см, се изрязват отвори, широки 10-12 см и се изкопават ямки, в които се засаждат растенията. Независимо от покритието на голямата полиетиленова оранжерия растенията се покриват и с малък полиетиленов тунел, който се отстранява през май.

Грижите, освен за проветряването и поддържането на температурата, са като при отглеждане на открито.

Проветрява се редовно, за да не се повишава силно въздушната влажност. Поддържа се оптималната за културите температура - 25-30 ос през деня и 18-20 градуси  през нощта.

 

Беритбите започват в началото на юли. От декар добивът е 3-5 т.