Потребителско меню 

 

 

 

 

 

СЛЯПО КУЧЕ. КАК ДА СЕ СПРАВИМ С НЕГО? PDF Печат Е-поща
(0 votes, average 0 out of 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Градина - Зеленчуци

 

Какви вреди причинява сляпото куче и възможна ли е борбата срещу него?

Градинарите често се оплакват от вредите, нанесени от сляпото куче. Действително неприятелят може да опустоши голямо количество зеленчуци и да нанесе вре ди, особено по картофите, морковите, лука, чесъна. Присъствието му се познава по изсъхналите растения, чиито корени е прегризало.

Сляпото куче е гризач и е по-голямо от къртицата. То рови земята, като образува мрежа от ходове и канали. Живее поединично и за разлика от кърпщата се храни са мо с растения. Когато търси храна, движи се бързо и бли зо до почвената повърхност. НаДlIгнатата почва очертава ходовете му.

Борба със сляпото куче. Тя може да е примитивна, но е резултатна.

На мястото, където е ровило сляпото куче, внимателно се открива входът и с пръчка се определя посоката на изровената дупка. Животното не търпи светлината, проникнала в ходовете му, и отива към откритото място, за да ги запуши отново с почва. То рови, от което почвената повърхност се повдига леко. Тогава с мотиката се копва на дълбочина 20-30 см зад входа по определеното направление на хода, след което мотиката бързо се издърпва и сляпото куче се изважда на повърхността.

Ходовете се обгазяват с помощта на специални патрони.