Потребителско меню 

 

 

 

 

 

БАХЧИЙСКА ПАМУКОВА ВЪШКА ПО ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ И БОРБАТА С НЕЯ PDF Печат Е-поща
(0 votes, average 0 out of 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Градина - Зеленчуци

 

Какви повреди причинява бахчийската (памуковата) листна въшка и каква е борбата срещу нея?

Бахчийската (памуковата) листна въшка напада дини те, пъпешите, краставиците, тиквите, доматите, пипера, фасула, бамята и джоджена. Безкрилите и форми са жъл то- до тъмнозелени, а крилатите са почти черни. Започ ва да се явява през май най-напред по дините, и продъл жава да се размножава до октомври. Вследствие на смученето на сок листата се издуват мехуровидно (при дини те), а по-младите се нагърчват (при краставиците и тиквите). При силно нападение растенията изостават в рас тежа си, сгърчват се и загиват.

Борба с бахчийска памукова въшка и пръскане срещу нея. Унищожават се плевелите, които служат като източник за разпространение на въшките. След редовни наблюдения и своевременно откриване на неприятеля се пръска с един от следните разтвори: 0,05-0,07 % пиримор, 0,1-0,15 % Би-58, 0,03 % вазтак, 0,12 % антио, 0,15 % диптерекс, 0,1 % ортен, 0,12 % дурсбан, 0,15 % кронетон и др.

Когато се пръска през периода на плододаването, задължително се спазва карантинният срок, характерен за всеки от посочените препарати и отбелязан на опаковка та. Препаратът пиримор, който е много ефикасен, е силно отровен и с него винаги трябва да се работи с повишено внимание. Карантинният му срок е 5 дни.