Потребителско меню 

 

 

 

 

 

БЕГОНИЯ "КАВАЛЕР И ДАМА" PDF Печат Е-поща
(0 votes, average 0 out of 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Градина - Цветя

 

Под  наименованието Бегония полов хибрид туберхибрида  са обединени голяма група култивари със сложен хибриден произход. у нас те са известни още с името "кавалер и дама" поради различия в структурата на женските и мъжките цветове при кичестите култивари. При тях кичести са мъжките цветове поради трансформиране на тичинките в обагрени листенца. Женските цветове остават прости. Растенията са многогодишни тревисти. Образуват подземна сплескана грудка с диаметър 4 до 10 см. От долната страна и отстрани на грудката се развиват нишковидни корени. От горната страна се развиват по няколко стъбла, добре облистени с последователно разположени прости листа. Съцветията са разположени във връхната част на стъблата. Съставени са всяко от по няколко  цвята (най-често прост дихазии). Растенията цъфтят непрекъснато от май до късна есен. Култиварите се различават по следните основни признаци: разположение на стъблата - изправени, полегнали, стелещи се или падащи; височина на изправените стъбла - от 20 до 60 см; дължина на полегналите стъбла; размери на листата и степен на нарастване; размери на цветовете - от 3 - 5 до 20 ст; степен на кичестост; багри - бяла, розова, червена, жълта и оранжева. При  кyлтиварите с дребни цветове е увеличен броя им в съцветието - сложен дихазии или дихотомно разклонена метлица.

Култиварите са незимоустойчиви и се отглеждат като многогодишни цъфтящи саксийни култури. По-рядко се отглеждат и за зацветяване на зеленитеплощи, като през есента се прибират на закрито. Растенията се развиват добре на интензивно осветление, но на пряко слънчево огряване. Почвата трябва да бъде лека, рохкава, богата с хранителни вещества . Препоръчват се няколко почвени смески: листовка, чимовка, торф и пясък в съотношение 2: 1: 1 :0,5 или прегорял оборски тор, торф и пясък в съотношение 1: 1: 1 :0,5. Растенията трябва да се поливат редовно, обилно, но без задържане на вода в подложката на съда. Тази бегония прекарва период на покой от ноември до февруари или март. През това време грудки се съхраняват в сухо проветриво помещение при температура 5 – 6 градуси, поставени в съдове с торф или пясък.

Култиварите с прости цветове се размножават чрез семена.

Местите култивари се размножават по-често чрез стъблени резници. Тази саксийна култура е много популярна у нас, като по-често  растенията се размножават вегетативно при домашни условия.