loading...

Потребителско меню 

 

 

 

 

 

БЕЛИ ТОЧКИ /МИЛИУМИ/ PDF Печат Е-поща
(0 votes, average 0 out of 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Tяло
Автор: admin   
Сряда, 20 Януари 2010г. 13:52ч.
Article Index
БЕЛИ ТОЧКИ /МИЛИУМИ/
Причини за бели точки /милиуми/
Лечение на бели точки /милиуми/
All Pages

Описание на бели точки /милиуми/

Бели точки или милиуми се срещат най-честа па лицето, и то предимно по клепачите, слепоочните области и бузите. Макар и рядко, те могат да се появят по кожата на гърба, на китките и на половите органи (специално при мъжете). Тези белезникави възелчета, когато са по лицето, представляват неприятен козметичен дефект. Белите точки са с големина на просе но зърно, твърди на пипане и лека се издават над кожата. Милиумите понякога са единични, а друг път са групирани. Явяват се при хора, които имат себорея.


 

Причини за бели точки /милиуми/

Белите точки се получават при запушване на изходните канали на местните жлези, което довежда до задръжка на мазнина и разрастване на епителните клетки или на клетките на жлезите. Тези клетки се наслояват една върху  друга концентрични (като листа от луковица) и оформят основната твърда маса на милиумите. Обикновено белите точки се явяват първично, без да се предшествуват от видими болестни изменения, по-рядко са вторични, след възпалителни заболявания, особено по гърба на китките.


 

Лечение на бели точки /милиуми/

Лечението им е много трудно и деликатно. Най-напред се извършва изсушаване на кожата. След това белите точки се отстраняват внимателно от компетентно лице.