loading...

Потребителско меню 

 

 

 

 

 

РАЗШИРЕНИ ПОРИ PDF Печат Е-поща
(1 vote, average 5.00 out of 5)
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 
Tяло - Кожа

 

 

 

При кои хора се наблюдават разширени пори ?

Разширените кожни пори се наблюдават най-вече при хора с мазна или комбинирана кожа, но все пак от тях могат да страдат жени с всякакъв тип кожа. Това разказва доц. Мирослава Кадурина пред Агенция „ Фокус”..

„Лекуват” ли се разширените пори?

„За съжаление разширените пори не могат да се „излекуват”, а още по-неприятен е фактът, че ако за кожа с разширени пори не се полагат правилните грижи, порите се превръщат в развъдник на бактерии. Неправилната грижа може също да запуши порите и да доведе до образуване на т.нар. черни точки и пъпки по лицето.

Къде най-често се наблюдават раширените пори?

Най-често такива пори се наблюдават в Т-зоната на лицето – т.е. челото, носа и брадичката”, обяснява доц. Кадурина.

Какви са причините за разширените пори?

Причините за разширяването на порите могат да бъдат както естествени – например генетични фактори, хормонални проблеми, възпаляване на кожата или акне, дехидратиране на кожата, прекомерна употреба на козметика и др., така и провокирани от фактори в околната среда – замърсяване вследствие на излагането на мръсен въздух, остатъци от козметика и прочее. Затова е особено важно често да почиствате кожата си, обяснява специалистът. Тя припомни, че до момента не е открито лечение на разширените пори. По думите й е възможно те да се скрият до известна степен. Има няколко начина за това.

Как да скрием разширените пори?

„Ефективен начин да направите разширените пори по-малко видими е да ги почиствате редовно, за да не се събира в тях мръсотия. Почистването премахва също така и излишното омазняване и остатъците от грим по кожата, като така предотвратява опасността от запушване на порите и по-нататъшното им разширяване”, казва Кадурина.

Ексфолиране на кожата при разширени пори

„Ексфолирането е важна част от режима на грижа за кожата. Когато се борите с разширените пори, то е особено важно, тъй като подсигурява това кожата да остане чиста. В същото време ексфолирането премахва най-горния слой мъртви кожни клетки и позволява изграждането на нови клетки отдолу”, добавя специалистът.

Парна баня при разширени пори

„Парната баня за лице е чудесна техника за почистване на кожата. Тя почиства порите в дълбочина и помага за отстраняването на токсините. Правете процедурата поне веднъж в седмицата, а след това използвайте подходяща маска за лице или овлажняващ крем, за да затворите порите”, препоръчва още доц. Кадурина.