loading...

Потребителско меню 

 

 

 

 

 

КОЗУНАК PDF Печат Е-поща
(0 votes, average 0 out of 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Храни - Здравословно хранене

 

 

Продукти за една порция: 50 г бяло отлежало брашно, 15 г захар, 2 г мая, 13 г масло, 13 г мляко, 1/з яйце, 3 г бадеми, 3 г сухо грозде, лимонена кора или ром (или 1 кг брашно, 300 г захар, 20 г мая, 250 г масло, 250 г мляко, 6 яйца, 50 г сухо грозде, 50 г бадеми, аромат).

Техника на приготвяне. Замесената с малко брашно, мляко, щипка сол и захар мая се оставя да шупне. Премесва се наново с брашно и затоплено мляко и когато шупне, се замесват козунаците. В затоплен съд се слага прясното брашно, а яйцата, млякото и захарта се разбиват отделно. Замесва се тесто, към което се прибавя шупналата мая. През цялото време на месенето ръцете се мажат с мазнина. Меси се, докато тестото се изглзди, и се оставя да шупне на топличко, след което се размесва с намаслени ръце. Слагат се подправките и сухото грозде, което предварително се овалва в брашно, за да не потъне на дъното. Така приготвеният козунак се слага във форми, намазани с мазнина, като тестото трябва да заеме половината от височината на формите. След като се понапълнят, намазват се с яйце и се налепват бадемите, които са предварително обелени.Това става по следния начин:

Кипва се вода и в нея се слагат бадемовите ядки; след като възврат, махат се от огъня и много лесно се освобождават от люспата, като всеки бадем поотделно се търка между пръстите. Могат да се използуват цели бадеми или се разделят на две по дължината им. По този начин се пекат в умерена фурна и се изваждат от формите, след като лоизсъхнат. Поднасят се студени. Съхраняват се в съд с капак. Козу-

наците могат да се поднесат поръсени с пудра захар и ванилия. При размесването на козунаuите някои слагат малко настъргано индийско орехче за аромат.