loading...

Потребителско меню 

 

 

 

 

 

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ ПРОБИОТИЦИТЕ? PDF Печат Е-поща
(0 votes, average 0 out of 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Храни - Здравословно хранене

 

 

Каква е ролята на пробиотиците?

Много важна роля в запазване и подържане на здравето и способността на организма да се противопостави на негативни външни въздействия има микроекологичната система на червата. Тя се създава от полезните микроби. В чревната флора на здравите хора има около 400 вида и подвида микроорганизми, които образуват жива система в равновесие.

При нормалната микрофлора в дебелото черво на възрастен човек виреят 90% анаеробни бактерии (бифидобактерии, бактероиди, различни спорови форми), а към съпътстващата микрофлора, която е 10%, се отнасят аеробните бактерии (чревни пръчици, лактобацили и етерококи). В по-малки количества се от делят и други видове микроби - протеи, клебсиели,

стафилококи, дрожди, клостридии и др. Бифидобактериите, например, стимулират работата на имунната система на стомашно-чревния тракт (произвеждатацетилова киселина, която активно противодейства напатогенните микроби), изработват оцетна и млечна киселина, които помагат да се намали рН на дебелото черво (повишена киселинност), което ограничава размножаването на патогенните и гнилостните бактерии, спомагат за усвояването на хранителните съставки, синтезират витамините К и С, някои витамини от групата В, улесняват усвояването на витамин D, желязото, калция.

 

Съдържанието на бифидобактерии при децата е много високо - при здраво дете, през първата година на живота му 90-98% от микрофлората е бифидофлора, но с възрастта, под влиянието на различни фактори, количеството на бифидофлората намалява, което се отразява негативно на състоянието на организма.

 

Разновидност на непатогенните чревни пръчици, необходими за нормалното протичане на храносмилателните процеси, изработването на витамин К и на колицини, са веществата с белтъчна природа, които забавят растежа на патогенната микрофлора. Термофилните стрептококи са бактерии, които се използват за получаване на млечнокисели продукти: кисело мляко, детски киселомлечни смеси. Тези продукти имат лечебни свойства, благодарение на полезните ензими, витамини, органични киселини, вещества, задържащи растежа на болестотворните микроби. Лактобацилус Ацидофилус разтваря мазнините, намалявайки по този начин нивото на холестерол, синтез ира вещества, действащи като антибиотици, което е част от имунитета, повишава киселинността на червата, предотвратява развитието на вредни бактерии, а също така ограничаване развитието на дрождени гъбички (от типа CandidaAIbicans), осигурява разлагането на хранителните остатъци. Този бактериален щам може да неутрализира токсините, отделяни от бактериите, които разлагат храната.

До какво води нарушението на микрофлората в червата?

Нарушението на микро екологичното равновесие в червата се нарича дисбактериоза. Това може да бъде предизвикано от различни причини: оперативна намеса, прием на цитостатици, хормонотерапия, лъчеватерапия, прием на антибиотици, неправилно хранене, различни остри и хронични заболявания, професионални заболявания, вредно влияние на околната

среда, стрес.

Това води до многобройни негативни изменения в работата на организма, нарушава се участието на микроорганизмите във физиологичните процеси в лигавицата и кожата, което води до натрупване на вредни вещества в организма и увреждане на кожата; нарушава се обмяната на веществата, протичането на физиологичните, биохимичните и имунните процеси.

Как се лекува дисбактериоза?

Лечението на дисбактериозата трябва да започне с промени в храненето, което трябва да включва достатъчно количество целулозни влакна и млечнокисели продукти, съдържащи компоненти, осигуряващи нормалния растеж и живот на микроорганизмите в червата. Диетата трябва да е пълноценна и балансирана, в нея е добре да се включат изделия от ръж, царевица, просо, зеле, моркови,тичвички, краставици, домати, пресни плодове, сокове без консерванти, ядки, млечнокисели продукти, които съдържат живи бифидобактерии и лактобацили. Лекарствените средства, които съдържат живи микроорганизми и влияят положително на чревната микрофлора, се наричат пробиотици. Навлизайки в организма с храната, тези микроорганизми влияят благоприятно върху здравето на човека, нормализирайки състава и функцията на микрофлората, потискайки активността на патогенните микроби. За да могат полезните микроорганизми да се адаптират (те идват отвън и стомашно-чревният тракт още не е станал тяхна среда), учените препоръчват използването на пробиотици - частично или напълно непреработваеми хранителни съставки, които избирателно стимулират размножаването и метаболитната активност на определена група бактерии, обитаващи дебелото черво. Към тази група спада например лактулозата - мощен стимулатор за размножаване на бифидо- и лактобактерии, растителни влакна, олигозахариди, някои витамини, аминокиселини, антиоксиданти и редица други съединения.

 

Основен източник на пробиотици са непастьоризираните млечнокисели продукти, съдържащи живи култури.