loading...

Потребителско меню 

 

 

 

 

 

ПУРА И УИСКИ ЗА ЗДРАВО СЪРЦЕ PDF Печат Е-поща
(3 votes, average 5.00 out of 5)
Оценка на читателите: / 3
Слаба статияОтлична статия 
Храни - Здравословно хранене

 

 

 

Пурата не вреди на сърцето. Напротив - в комбинация примерно с 50 грама добро уиски тя е изключително полезна. Действа успокоително на психиката, предизвиква усещане за наслада, т.е. тя е източник на положителна емоция за тези, които я обичат. Това обаче важи за хората със здраво сърце, разказва проф. Генчо Начев, кардиохирург и директор на столичната университетска кардиологична болница "Св. Екатерина".

Професорът също пали пура вечер с чаша предпочитано от него питие. "Цигарите обаче са изключително вредни! И не само за сърцето, но и за съдовете", добави специалистът.
Той даде "рецепта" как да пазим сърцето си, за да отложим нуждата от лекари. Ето какво предвижда тя:

- Опитайте се да се храните здравословно. Избягвайте прекомерната употреба на сол и концентрирана захар. "Ако примерно пиете кафето с 3 лъжички, намалете ги

до една, защото захарта води до развитието на диабет. А той е в основата на много заболявания, атакуващи сърдечно-съдовата система", подчерта проф. Начев. За сметка на това консумирайте повече плодове, зеленчуци и чисти меса. От сирената избирайте нискомаслените моцарела, пармезан, чедър и извара. А опасните наситени и трансмазнини се съдържат в кравето, растителното и палмовото масло, в лойта, каймака на млякото, шоколада, популярните крекери, кексове, снаксове и пържени картофи.
Ако имате излишни килограми, не отлагайте диетата. Изберете подходящата за вас, като към нея може да включите и допълнителна помощ - хомеопатични средства като пектина. "Ако дисбалансът в липидната обмяна е много тежък, тогава вече се преминава към медикаменти", обясни проф. Начев.

- Пийте алкохол в умерени количества, като най-здравословният избор е виното. Най-добре е и да не пушите. "Мащабно US изследване сред 300 000 души преди години показа, че при до 10 цигари дневно рискът от сърдечно-съдови заболявания не е по-висок, отколкото при непушачите. При повече от 10 цигари обаче опасността рязко се повишава. Но това не значи, че трябва да кажем на хората "Пушете до 10 цигари", защото малцина спират до десетата...", смята още професорът.

- Препоръчително е всеки ден да се ходи поне по 30 мин, а 2 пъти в седмицата да се спортува. "Дори да се налага да стои зад бюрото, при желание може да правите упражнения и на него", каза кардиохирургът. Той посъветва, когато си тръгвате от работа, да не бързате да се качите в колата, а да походите. Вариант е да си вземете куче, за да се разхождате и тичате в парка или близката градинка.

- Избягвайте стреса. "Открийте своята философия, за да не се дразните от дребни неща, да не завиждате и да не мразите. Приемайте човека отсреща като близък и приятел, усмихвайте му се. Такъв поглед към околната среда щади здравето ви", отсече професорът. Той разказа, че му били необходими 3 месеца, за да научи работещите в болницата да се поздравяват. "Ние се раждаме с омраза един към друг, а трябва да е точно обратното - да има любов, толерантност и позитивизъм. Само така сърцето се отблагодарява и ни служи. Т.е. в живота ни да преобладава съзидателността, а не деструкцията", заяви професорът.

Отрицателните емоции водят до биохимични промени в организма. Това е доказано с изследвания на учени от Юнивърсити колидж ъв Лондон със 195 здрави хора и след това с още 10 000. Резултатите показват, че под влияние на стреса се променя липидната обмяна и се повишава нивото на холестерола. Същите проучвания, напълно независимо, правят и колегите им от университета в Гьотеборг. И те доказват, че продължителният емоционален стрес "отключва" промени.

- Контролирайте здравното си състояние. Ако сте на възраст до 50 години и нямате оплаквания, е добре да посещавате кардиолога си един път на 2 години. При възраст над 50 г. - всяка година. "За съжаление все по-млади хора ставатнаши пациенти

Това е много неблагоприятна тенденция", подчерта Начев. Отскоро "Св. Екатерина" разполага с т.нар. оптичен кохерентен томограф (ОСТ). "С негова помощ детайлно разглеждаме вътрешността на съда. Разбираме например дали стентът е поставен в правилната позиция, или не, колко голяма е натрупалата се по стените му плака, дали е твърда или мека и др.", изброи професорът. А това е много сигурна ориентация дали се налага повторение на процедурата по поставяне на стент и се постига по-добро лечение.

 

 

 

 

trud.bg