loading...

Потребителско меню 

 

 

 

 

 

ОФИЦИАЛЕН ПРИЕМ. ПОДРЕЖДАНЕ НА МАСА PDF Печат Е-поща
(0 votes, average 0 out of 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Храни - Здравословно хранене


 

На официалните приеми може да се сервират топли или студени блюда. Обикновено се поднасят отначало (като аперитив или като ордьовър) студени ястия и след това топли. По-удобни и по-ефектни са официалните приеми само със студени блюда или т. нар. студен бюфет.

При маса, покрита с добре изгладена бяла покривка, се нареждат една върху друга чиниите. Последните може да бъдат различни по вид и големина, което зависи от това, за какво са предназначени. Обикновено тук се нареждат специален сервиз за риба, за миди, за раци, чинийки за пасти, за кремове, чашки за сладолед и др. На една страна на масата се нареждат вилиците, ножовете, малките лъжички и специалните прибори за риба, за сосове или малки вилички за сладкиши.

В средата на масата симетрично се нареждат студените блюда. Между тях върху канапе от ниски цветя красиво се подреждат бутилките с най­различните питиета. Чашите за естетика, симетрия и удобство се нареждат на един от ъглите на масата. Те биват също различни в зависимост от това, какво ще се поднесе в тях-уиски,джин,коняк, вермут, шампанско, вино (бяло, червено, десертно), за ликьор или за безалкохолни напитки. На другия ъгъл на същата маса се нареждат чашките за кафе.

Последното при завършека на приема се поднася готово и се разлива по чашките пред гостите. Кафето може да се поднесе налято в чашки.