loading...

Потребителско меню 

 

 

 

 

 

ХАПВАЙТЕ ХРАНИ, КОИТО НЕ СЪДЪРЖАТ СУРОГАТИ PDF Печат Е-поща
(0 votes, average 0 out of 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Храни - Здравословно хранене

Пряко или косвено некачествените храни имат отношение към заболяванията на стомаха, предаде Агенция „Фокус”, позовавайки се на ръководителя на Катедрата по гастроентерология, жлъчно-чернодробна хирургия във Военномедицинска академия (ВМА) доц. Димитър Таков.
Например доказано е отражението на високото съдържание на нитратите, които се смятат за канцерогенни, т.е. такива, които предизвикват стомашния рак. 
У нас все още няма изследвания за отражението на нитратите, но ефектът им е доказан в световен мащаб. 
„Пряко медицинската гилдия не може да се намеси по отношение на проблема с качеството на храните. Това все пак е една политика за задоволяване на населението с храна. В този случай според мен се прави компромис на качеството за сметка на количеството. Но все пак аз съм оптимист, че с навлизането на европейските стандарти, които се изискват от всяка страна в европейската общност – всеки индивид ще има право да избира какво да яде – да разбере какво съдържа продуктът”, коментира специалистът.
„Преди около 30-40 години беше периодът на стриктните диети. Тогава да кажем при една изострена дуоденална язва беше известна т. нар. млечна диета, при което пациентът се храни с по 1-2 литра мляко на ден, което е крайност. Сега в момента диетичните режими вървят по една много по-разширена рамка и много голяма част от храните са разрешени. Ограниченията са по отношение на ритъма на хранене, по отношение на начина на приготвяне на храната. Разбира се при някои заболявания има забрана и препоръка да не се консумират някои храни. Аз се стремя да консумирам продукти, които не съдържат сурогати и все пак нещо естествено да има в тях. Такива трудно се намират”, каза още той.